Limburg Positief Gezond

Regionaal channel

Tijdlijn Limburg Positief Gezond

Profielfoto van Mirjam Beelen

ONDERZOEKEN NAAR SUCCESVOLLE TOEPASSING VAN GEZONDE SCHOOL-AANPAK

Gezonde School is een programma dat onderwijsprofessionals helpt om een gezonde leefstijl en een gezonde schoolomgeving te stimuleren. In Noord- en Midden-Limburg zijn 190 basisscholen aangesloten bij Gezonde School.

Voor Beweging Limburg Positief Gezond deden Inge Jochem en Siem Jütten van Zuyd Hogeschool onderzoek naar Positieve Gezondheid op Gezonde Basisscholen in Noord- en Midden-Limburg.
Het doel van het onderzoek is:
- Inzicht krijgen in hoe scholen nu invulling geven aan de zes dimensies van Positieve Gezondheid
- Ophalen welke behoefte scholen hebben voor de toepassing van Positieve Gezondheid in de Gezonde School-aanpak.

In de Gezonde School-aanpak zijn de dimensies zingeving, kwaliteit van leven en meedoen van Positieve Gezondheid niet als thema opgenomen. Siem en Inge zijn op zoek gegaan waar er kansen liggen om de brede blik op gezondheid in te passen in de Gezonde School-aanpak.
Ze slaagden erin om voldoende Gezonde School-coördinators te werven om een interview af te nemen. Deze coördinatoren zijn werkzaam in het basis of speciaal basis onderwijs.

Het onderzoek leverde op dat een meerderheid van de geïnterviewde Gezonde School-coördinatoren (gedeeltelijk) bekend is met Positieve Gezondheid. Naar voren kwam dat naast de dimensie lichaamsfuncties er zeker ook aandacht is voor meedoen en zingeving. Dit laatste bijvoorbeeld door lessen over burgerschap. De dimensie mentaal welbevinden is herkenbaar in methodes, vragenlijsten en gesprekken. Hierbij hoeft er geen koppeling te zijn met een van de Gezonde School thema’s.
Verdere implementatie van Positieve Gezondheid binnen het basisonderwijs wordt als meerwaarde maar ook als een uitdaging gezien vanwege de vele thema’s voor het onderwijs en daarnaast de werkdruk. Als voorwaarde hierbij wordt ook de betrokkenheid van ouders genoemd.
Helpend zou de koppeling van Positieve Gezondheid aan bestaande thema’s van de Gezonde School-aanpak zijn.

Siem en Inge concluderen, als onderzoekers, dat de geïnterviewde Gezonde Basisschool-coördinators invulling geven aan de dimensies van Positieve Gezondheid. Soms vanuit Positieve Gezondheid, soms als onderdeel van het totale aanbod. Deze scholen hebben behoeften aan implementatie van Positieve Gezondheid in het onderwijs, bijvoorbeeld doordat de Gezonde School-adviseurs van de GGD attenderen op toepassingsmogelijkheden en materialen.

Omdat Gezonde Scholen veelal aan de start staan van de implementatie van Positieve Gezondheid is de aanbeveling om uitgebreider en diepgaander onderzoek te doen. Hier kunnen ook scholen die niet werken met Gezonde School in meegenomen worden.

Meer weten?
https://limburgpositiefgezond.nl/download/positieve-gezondheid-op-gezonde-basisscholen.pdf

Een grootschaliger evaluatieonderzoek naar Gezonde School is uitgevoerd door drie Academische Werkplaatsen, TNO en GGD ’n, met een grote bijdrage vanuit Limburg. Dit onderzoek richt zich niet op de verbinding tussen Positieve Gezondheid en Gezonde School maar de uitkomsten zijn zeker de moeite van het bekijken waard.

Meer weten?
Eindrapport 'Onder welke condities doet Gezonde School ertoe:
https://app.hellodialog.com/ref/mail/url/3926/532091/083d53b9fa8e3b65617e0334/22198
Factsheet 'Onder welke condities doet Gezonde School ertoe':
https://app.hellodialog.com/ref/mail/url/3926/532091/c0a8b7b38b3152962408ab16/22199

(onbekend) heeft dit bericht geliked
Profielfoto van Mirjam Beelen

BEHOEFTE AAN VERBINDING TUSSEN IMPLEMENTATIECOACHES

Als Beweging Limburg Positief Gezond zijn we trots op onze implementatiecoaches.
We merken dat er behoefte is aan onderlinge verbinding tussen coaches. Verbinding om vragen te delen zoals 'Hoe pak jij het aan?' 'Wie kan mij helpen?' 'Waar moet ik zijn?' 'Doe je met mij mee?'

Doordat onze provincie langgerekt is en implementatiecoaches vaker als zelfstandige werken is een persoonlijke verbinding niet vanzelfsprekend en snel te organiseren.
Dit 1SD- channel van de beweging biedt een omgeving aan om je vragen te stellen en waar je je mooie ervaringen kunt delen. Het biedt kansen tot verbinding.

Samen is een begin. Samen blijven is vooruitgang. Samenwerken in succes.

Profielfoto van Loek Vaessen

SEMINAR WERKGEVERSVITALITEIT 2024. Save the date: 19 April 10.00 uur Sittard.
Meld je alvast aan op https://edu.operasana.eu

OperaSana en haar partners nodigen je uit om samen met werkgevers en specialisten op een andere manier te kijken naar vitaliteit.

Veel werkgevers kijken al snel naar hun medewerkers als het gaat om vitaliteit. Hoe gezond zijn ze? Hoe gelukkig zijn ze? Wat kunnen we ze aanbieden om nog vitaler te worden? Een yogales, een appeltje op de balie?

Maar hoe staat het nu met de organisatie zelf? Is die wél vitaal?

Onderneem jij initiatieven op dit thema, en behaal je maar beperkt de gewenste effecten? Er zijn zelfs omgevingen waar het resultaat van al die goedbedoelde interventies als sneeuw voor de zon verdwijnt.

40 jaar lang steken we al veel geld en energie in allerlei goedbedoelde, vaak op het individu gerichte interventies. 80% van deze interventies leidt niet tot een duurzame verbetering van de vitaliteit van je medewerker. Want je omgeving is nog niet zover.

Tijd om je blikveld te verruimen en te verruimen. Durf jij als organisatie in de spiegel te kijken? Vitaliteit als organisatieprioriteit op te pakken? Hoe bouw je een omgeving op een wijze, zodat al die interventies wel leiden tot vitale en gelukkige mensen.

Loek Vaessen heeft dit bericht geliked
Profielfoto van Linda Hoitinga

Mooie, artikel in maasduinen Courant. Waar veel aandacht wordt besteed aan 'Samen tegen eenzaamheid', in combinatie met de positief gezondheid.

Samen maken wij het verschil.

Eric Lamers heeft dit bericht geliked
Profielfoto van Kim van Dijk

Hallo allemaal,

Professionals uit de zorg, welzijn, onderwijs en cultuur nodigen we bij deze uit voor hét inspiratieseminar over jeugd en mentale gezondheid. Rode draad in deze thema-avond vormt de rol die kunst en cultuur spelen bij het bevorderen van (positieve) gezondheid. Deze avond wordt georganiseerd naar aanleiding van Cultuur op Recept en is onderdeel van een breder festival over jeugd, cultuur en mentale gezondheid dat onder de noemer WE ARE: TODAY op 6 en 7 maart plaatsvindt in Venlo.

Tijdens deze inspiratie-avond op 6 maart staat het theaterstuk "Ik blijf bij je" centraal. Toneelgroep Maastricht brengt de toneelversie van het autobiografische boek "Ik blijf bij je" van Abbie Chalgoum, waarin hij zijn aangrijpende verhaal deelt over het balanceren tussen twee culturen. Abbie, bekend als ‘de Marokkaanse prins carnaval’ en Jezus in de Passiespelen, speelt zelf de hoofdrol en neemt ons mee op een reis door zijn leven,
waarin identiteit en veerkracht centraal staan. Na de voorstelling is er ook een nagesprek met Abbie, waarbij we dieper kunnen ingaan op zijn ervaringen en de thema's die in het stuk worden behandeld. En ervaren we hoe kunst en cultuur kan bijdragen aan de mentale gezondheid.

Datum: 6 maart 2024
Tijd: 16:30 - 19:30 (om 16:30 wordt er soep en brood geserveerd, inloop programma om 17:15, start voorstelling om 17:30)
Locatie: theater de garage, Saxenkampstraat 2, Venlo

Vanwege het beperkte aantal plaatsen willen we je vragen om je aan te melden via de volgende link: https://forms.gle/EpWrNVcbrWmYfrLb7

We zien jullie graag 6 maart, voel je vrij om deze uitnodiging te delen met andere mensen voor wie de thema's jeugd, cultuur en mentale gezondheid interessant zijn.